Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Az emlékezés hazája
  2022-05-28 10:58:45, szombat
 
   
  Kohut Katalin: Az emlékezés hazája
 
 ,,Levert a mindenség szele,
mint őszi fának harmatát,
megtudtad, hogy a két karom
köre az egyetlen hazád."
Nagy László: Ősz húrja zsong
 
Az érzékeny lelkekben adagio csendben készül a türelem, a zenei akkordok áthatják a napokat, érzékeny rezdülésekkel kottázódik a mindenség. Hangjegyekké válik a falevél zizzenése, a szél neszezése, a csendes eső koppanása tompán, ahogyan az avarra ráesik. Az ember hangulata mélabússá válik, úgy érzi időnként, szíve is hideggé dermedt, szüksége van most jobban a melegségre. A hazája a szeretet, a család. Akiket elszakított az élet egymástól, az ősz húrja zsongja körül lemondóan szívüket, s magukban dúdolják a dalt: ,,Szívet cseréljen, aki hazát cserél, mert bárhol él, bárhol csak félig él."

Az otthon különösen ősszel válik jelentőssé, mikor meleg szobába húzódva idő van a merengésre, s szívünk készülődik a természet temetésével együtt Írisz örökzöld fenyőiben való gyönyörködés közben a szeretet ünnepére. Békés, örök reménykedés az ősz üzenete. Ruhái pompáját viseljük, együtt menetelünk kézen fogva a jövőbe. Legalábbis gondolatban, mert a valóság néha siralmas.

Kátyi egyedül élt egy erkély nélküli panellakásban. Mikor a vidéki kisvárosból felkerült a szürkeségbe, szédülten állt a bérházak sűrűjében. Mintha megrészegült volna a látványtól, nem értette, hogyan is lehet erkély nélküli betonkalitkákban élni. Aztán a sors rákényszerítette őt a lányával, egyre kisebb lakásba kerültek a kevés pénz miatt. Lánya kérte, hogy kérjen magának naponta meleg ebédet és szociális munkást, aki gondoskodik szükségleteiről.
Melindát hamar megszokta, nem is tartott igényt arra, hogy otthon bármiben segítsen, elég volt, hogy elintézi az ügyes-bajos dolgait, patikával együtt.
Egy napon a gondozónő holttá dermedten érkezett.
- Képzelje, Kátyi néni, én találtam rá az egyik ápoltamra, aki a földön hevert holtan. Borzasztó volt, éppen kereshetett valamit, mert a fényképek voltak szétszórva körülötte. Jöttek a gyerekei, elkezdtek pénzt kutatni a házban, majd egy felszámoló brigádra bízták az összes tárgy, bútor, könyv, meg minden emlék megsemmisítését. Nem tartottak rá igényt
- Borzalmas ez, Melindám! Van egy idős barátnőm, akivel telefonon beszélek néha, s művészettel foglalkozott, akit emiatt a környezete mélyen lenézett, nem értékelte a családja sem, mondván, abból nem lehet megélni. Végrendeletet írt, melyben kikötötte, hogy a temetésén hallgassák meg a rokonai az egyik énekét, ha már életében nem voltak kíváncsiak rá.
- Elgondolni is rossz, hogy megöregszik az ember, majd az életét egyszerűen megsemmisítik, felszámolják egy pillanat alatt.
- Igen, minden tárgynak és ruhának jelentése van, mind valamilyen eseményhez kötődik. Hosszú lenne elmesélni a történetüket, majd egyszer talán megírom, melyik mit jelent számomra. Egy biztos, hogyha szürke ruhát vettem fel, mindig válással végződött.
-  Leánya, Brigi ismeri ezeket a titkokat?
- Igen, lassacskán beavattam őt, de úgy van vele már régóta, hogy nem gyűjtögeti a régi dolgokat, egyszerűen odaajándékozza valakinek. Itt meg olyan zsúfoltság van, látja, drága Melinda, hogy alig férek el. Én még őrzöm a kontyoló ruhámat is, meg az első, általam vásárolt porcelánokat. Kedvencem a Tavaszi szél nipp, melyet én égettettem ki Hollóházán a hetvenes években. Rossz rá is gondolni, hogy valamennyi ereklyém egyszer egy kazán lángjában, vagy a régiségvásáron végzi.
- Azt a szép festmény ki festette? - mutatott rá a gondozónő a kanapé feletti tájképre.
Egy szikszói festőművész, akivel a kórházban ismerkedtem meg. Ő árulta el először, hogy általában a nők irigyek voltak rám, ha kimentem a közös helyiségből, egyből rólam kezdtek el pusmogni. Persze, hozzám a pletykák soha nem értek el, nem is értettem őket, de nagyon rossz érzés töltött el, valami ismeretlen, amivel szemben tehetetlen voltam. Sanyi elmondása szerint a hangomat nem bírták elviselni.
- Tehát Brigi nem ragaszkodik semmihez?
- Igazából nincsenek jó emlékei a panellakásban való együttélésről. A városban hiába jártuk a munkahelyeket, sehová nem vették fel dolgozni, csak ötezer forintért kocsmákba, pultosnak. Kevés volt a bevételem nekem is, mivel leestem a lábamról végleg, rokkantsági járadékot kaptam, tízezer forintot. Ketten éltünk így 15.000,-Ft-ból, ami  a rezsire is kevés volt, nem maradt élelemre, s már nem voltam képes arra, hogy a régi ruhákat hordjam a piacra árulni, nem tellett bérletre sem.
- Nagyon nehéz lehetett...
- Sosem felejtem el az utolsó napokat, mielőtt messzire költözött. Én akartam, hogy elmenjen, ne éljen velem nyomorban a sötétségben. Haragudott rám miatta hosszú évekig. Volt olyan, hogy összevesztünk 2 db tojáson, mert összesen ennyi ennivaló volt itthon. Ő rántottát akart belőle sütni, én meg rántott levest szerettem volna szaggatott tésztával, hogy tovább telítse a gyomrot. Nem kívánom senkinek a felfoghatlanságát a szegénységnek. És még nem biztos, hogy vége van...
-  Miért? - kérdezte Melinda.
- Tudja, jövőre érem el a nyugdíjkorhatárt. Mivel elvették a rokkantsági nyugdíjat tőlem annak idején, mikor mindenkit átminősítettek, nem vihetem tovább az időközben megemelkedett rokkantsági ellátás összegét. Lehet, hogy a minimálnyugdíjat, 28.500-at fogok kapni ismét, s nem tudok még egyszer éhezni, sem járni segély után. Teljesen bizonytalan minden, mivel súlyos állapotom miatt munkát végezni nem tudtam. Elveszítettem mindent a hangommal együtt, teljes kommunikációs leépülésemmel egy időben. Képtelen voltam gondolkozni is. Azóta az életem állandó tanulásból áll, mert mindent elölről kellett kezdenem, akár az írást.
- Elveszítette a hangját is, Kátyi néni?
- Igen, egyáltalán nem jött ki hang a torkomon, majd hosszú évek múlva tüdőhangon tanultam meg beszélni. Látja, ez itt a violinkulcsos kék nyakkendőm, Kodály ének-zene osztályomban ez volt fehér inggel a fellépő ruhánk. Én szoprán-mezo voltam, de ismertem az alt szólamait is. Minden akusztikai érzékem megsemmisült, mivel a szívemet a hangommal vigasztaltam, ringattam, mikor szomorú voltam, most semmi reménysugaram nem maradt. Hiába hallgatom a szép, tiszta hangú énekeseket, nem érzek, csak fájdalmat. Pedig valamikor egész nap énekeltem, házimunka végzése közben is. Dalokkal  ringattam álomba a gyereket, kedvenc időtöltéseink zenei, nyelvi játékok voltak.
- Ezeket nem lehet szerintem elfelejteni...
- Legalábbis remélem, hogy Brigi örökké emlékezni fog arra, mit jelentett valamikor az otthon, a haza! Közeledik a karácsony, mikor feldíszítem mini műfenyőfámat, ráakasztom az általa készített bábokat, aláteszem kis üvegcsében a megkopott tintájú neveit az egykori nyomorban önzetlenül segítőknek, rettegő szívvel a jövőtől való félelem miatt titkon reménykedem: talán egyszer lesz ismét igazi családunk.

Melinda készülődött, hogy másik otthonba lépjen, ahol megismeri apránként az egyedül maradtak életét. Mert az élet ott rejlik minden tárgyban, ruhában, fényképen és a szívben, míg az emlékezés és a szeretet megmarad.

2022. május 28.
 
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: minimálnyugdíjat, nyugdíjkorhatárt, rákényszerítette, betonkalitkákban, megsemmisítését, szükségleteiről, odaajándékozza, átminősítettek, régiségvásáron, megemelkedett, kommunikációs, reménysugaram, időtöltéseink, violinkulcsos, leépülésemmel, szegénységnek, elveszítettem, összevesztünk, végrendeletet, megsemmisítik, rezdülésekkel, panellakásban, munkahelyeket, együttélésről, vigasztaltam, porcelánokat, hangjegyekké, megrészegült, megsemmisült, felszámolják, foglalkozott, gyönyörködés, elveszítette, osztályomban, történetüket, műfenyőfámat, emlékezés hazája, mindenség szele, egyetlen hazád, érzékeny lelkekben, zenei akkordok, falevél zizzenése, szél neszezése, avarra ráesik, ember hangulata, élet egymástól, otthon különösen, természet temetésével, szeretet ünnepére, valóság néha, erkély nélküli, vidéki kisvárosból, Kohut Katalin, Nagy László, Tehát Brigi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Png csokor  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem számIt  Soha ne kedvezz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png virág  Idő  Még csak most kezdődik a nap  Albert Einstein gondolata  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  A másik dolog,  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Paul David Tripp Április 19  Kövesd a cowboyt!  Esti kép  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Akik bántanak téged  A sors  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alvó cicák  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kaffka_Margit  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát  Mi lenne ha  Nagyon különös  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szívem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Png lepke  Szép estét  Jó éjszakát  Mai harmónia kártyám  Lóhere  Fekete István - Akác  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Mi lenne ha  Png nő  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  A sors 
Bejegyzés Címkék
emlékezés hazája, mindenség szele, egyetlen hazád, érzékeny lelkekben, zenei akkordok, falevél zizzenése, szél neszezése, avarra ráesik, ember hangulata, élet egymástól, otthon különösen, természet temetésével, szeretet ünnepére, valóság néha, erkély nélküli, vidéki kisvárosból, bérházak sűrűjében, sors rákényszerítette, kevés pénz, ügyes-bajos dolgait, gondozónő holttá, egyik ápoltamra, földön hevert, fényképek voltak, felszámoló brigádra, összes tárgy, idős barátnőm, környezete mélyen, temetésén hallgassák, egyik énekét, életét egyszerűen, pillanat alatt, régi dolgokat, kontyoló ruhámat, hetvenes években, kazán lángjában, régiségvásáron végzi, szép festmény, kanapé feletti, szikszói festőművész, kórházban ismerkedtem, közös helyiségből, pletykák soha, panellakásban való, városban hiába, bevételem nekem, lábamról végleg, régi ruhákat, piacra árulni, utolsó napokat, rokkantsági nyugdíjat, időközben megemelkedett, hangommal együtt, életem állandó, fellépő ruhánk, hangommal vigasztaltam, általa készített, megkopott tintájú, egykori nyomorban, jövőtől való, egyedül maradtak, szeretet megmarad, minimálnyugdíjat, nyugdíjkorhatárt, rákényszerítette, betonkalitkákban, megsemmisítését, szükségleteiről, odaajándékozza, átminősítettek, régiségvásáron, megemelkedett, kommunikációs, reménysugaram, időtöltéseink, violinkulcsos, leépülésemmel, szegénységnek, elveszítettem, összevesztünk, végrendeletet, megsemmisítik, rezdülésekkel, panellakásban, munkahelyeket, együttélésről, vigasztaltam, porcelánokat, hangjegyekké, megrészegült, megsemmisült, felszámolják, foglalkozott, gyönyörködés, elveszítette, osztályomban, történetüket, műfenyőfámat, elszakított, helyiségből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 51 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 716
  • e Hét: 8189
  • e Hónap: 14430
  • e Év: 66696
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.